Saint Jacques

MenuMenu

Escargots àla bourguignonne
Snails with herbs and garlic butter
Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym 
24,00 zł
Cuisses de grenouilles en croute de sesame
Frog’s legs in herbs in sesame crust with garlic sauce
Żabie udka panierowane w sezamie z sosem śmietanowo - czosnkowym na pomidorkach concasse 
26,00 zł
Lavande crème brulée et Foie Gras
Lavender creme brulee with foie gras and fruit relish
Lawendowy créme brulée z foie gras,do tego relisch z owoców
32,00 zł
Coquilles Saint-Jacques frites
Fried scallops on the puree of cauliflower, galanga and apple with fresh sprouts
Smażone małże Saint Jacques na purée z kalafiora, galangi i jabłka z kiełkami
32,00 zł  
Terrine de Foie Gras servie sur une Brioche
Terrine of Foie Gras served on apricot and thyme Brioche with stuffed fig and Porto sauce  
Foie Gras na ciepło na morelowo tymiankowym brioche z faszerowaną figą w sosie porto
42,00 zł 
Salade épinards
Fresh spinach salad with cherry tomatoes, garlic sauce and gruyere cheese
Sałatka szpinakowa z pomidorkami cherry, czosnkowym winegretem i serem gruyere
22,00 zł

 

Salade au poitrine de canard au sel
Salad with smoked duck breast marinated in sea salt
Sałatka z wędzoną w zielonej herbacie kaczą piersią marynowaną w soli morskiej
30,00 zł
Salade de boeuf
Warm slices of sirloin with salad of rucola, artichokes and roast paprika
Plastry polędwicy marynowanej w koniaku z kruszonym pieprzem, do tego karczoch na sałatce z rukoli i pieczonej papryki
34,00 zł
Salade au foie de canard et coulis de framboises
Salad with warm duck liver and balsamic-raspberry sauce
Sałatka z kaczą wątróbką  na ciepło w sosie balsamiczno-malinowym
25,00 zł

 

 

 

 
Soupe au champignons
Alpine soup with forest mushrooms
Zupa alpejska z leśnych grzybów
18,00 zł
Veloute de poissons aux moules
Thick mussel soup
Zupa ze świeżych muli z aromatem szafranu
22,00 zł

 

DANIA MIĘSNE / MEAT

Caille au nid
Quail with citron sauce on baked fennel and carmelized onion with celery mousse and almonds
Przepiórka w sosie cytrynowym na pieczonym fenkule i karmelizowanej cebuli do tego mus z selera

z migdałami

42,00 zł
Gite d’agneau et purée de trufles
Lamb shank with herbs and truffle puree and brunoise vegetables
Giczka jagnięca z warzywami brunoise na ziołowo-truflowym purée
47,00 zł
Confit de canard et oignons glacés
Leg of duck with caramelized onions and parsley puree
Confit z kaczki na karmelizowanej cebuli podany z pietruszkowym purée
49,00 zł
Entrecôte et sauce foie gras
Beef sirloin with foie gras sauce and gratin dauphinois potatoes
Stek z polędwicy sezonowanej z sosem foie gras z ziemniakami gratin dauphinois
56,00 zł

 

RYBY I OWOCE MORZA / FISH AND SEAFOOD

Moules à la normande
Mussels in white wine
Świeże mule w białym winie po normandzku
34,00 zł
Crevettes frites au chicorèe
Fried shrimps and grilled chicory with passiflora and ginger sauce
Krewetki królewskie  z grillowaną cykorią w sosie z owoców passiflory i imbiru
39,00 zł
Lotte sur salade aux fraises
Monkfish with radicchio and strawberries warm salad, pine nuts and carrot confit
Żabnica podana na ciepłej sałtce z radicchio i truskawek z orzeszkami piniowymi,
do tego confit z marchewki
49,00 zł
Loup de mer à la coriandre
Grilled seabass with coriander-tomatoes chutney with citron shallots and artichokes puree
Okoń morski z chutneyem kolendrowo-pomidorowym, do tego szalotki duszone w oliwie cytrynowej na purée z karczochów
47,00 zł
Filets de dorade aux aubergines mousse
Fillets of seabream with tomatoes and egg-plants mousse
Filet z dorady z solą pomarańczową na pieczonych pomidorach i musie z bakłażana doprawiony pyłkiem szynki parmeńskiej
46,00 zł 
naleśniki

 

NALEŚNIKI OBIADOWE (z mąki gryczanej)
BUCKWHEAT PANCAKES

Galette complete
with ham, egg, cheese, mushrooms and parsley
z polędwicą , pietruszką, jajkiem sadzonym i tartym serem
28,00 zł
Galette au fromages et noix
with mix of French cheese, nuts end frisee leaves
z mieszanymi serami francuskimi, orzechami i mixem sałat
26,00 zł
Galette aux épinards
with spinach
z farszem szpinakowym
26,00 zł
Galette aux poireaux et girolles
with golden chanterelles and  leeks
z farszem z porów i kurek
29,00 zł

sosy/sauces
czosnkowy/garlic
serowy/cheese
pomidorowy/tomatoes

 
5,00 zł
5,00 zł
5,00 zł

 

NALEŚNIKI DESEROWE / SWEET PANCAKES

   
   
   
Crêpes Suzette
flamed pancakes with orange butter sauce
płonące naleśniki z likierem pomarańczowym
26,00 zł

na dodatek/something added
bita śmietana/whipped cream
polewa czekoladowa/chocolate


5,00 zł

5,00 zł  
Créme brulée à la vanille
Vanilla creame brulée
Klasyczny créme brulée
16,00 zł
Tarte au citron
Lemon tart with vanilla creme fraiche and fruits
Tarta cytrynowa  z waniliowym creme fraiche i owocami
19,00 zł
Parfait aux noix et chocolat
Chocolate and nuts parfait
Parfait - mrożony krem orzechowo - czekoladowy
22,00 zł
Napoje

 

NAPOJE  ZIMNE / COLD DRINKS

Coca cola, Coca cola Light, Fanta, Sprite,Tonic
7,00 zł
Woda mineralna / Mineral water
7,00 zł
Soki owocowe / Juices
7,00 zł
Sok ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów / Fresh orange or grapefruit juice
13,00 zł
Piwo bezalkoholowe / Non alcoholic beer 8,00 zł

 

NAPOJE  GORĄCE / HOT DRINKS

Herbata Eilles Diamond / Eilles Diamond tea
9,00 zł
Espresso
9,00 zł
Cappuccino
10,00 zł
Macchiato
10,00 zł
Latte
10,00 zł 
Czekolada / Hot chocolate 11,00 zł  


PIWO / BEER

Żywiec 0,5
9,00 zł

Żywiec 0,3 

6,00 zł
Wina

 

WINA BIAŁE WYTRAWNE

Domaine du Val de Berre
Vin de Pays de la Drome

W nosie biale owoce z eleganckim i długim finiszem,Kolor żółtozłoty,połyskliwy.Mocne aromaty cytrusów i białych kwiatów z delikatnym akcentem miodu.Mimo intensywnego aromatu i bogatego smaku nadal rześkie i świeże.
blanc  75cl  68.00 zł
15cl  14.00 zł
Chateau Belle Cure
A.O.C. Bordeaux 
Wino z aromatami kwiatów,brzoskwini i owoców tropikalnych.W ustach lekkie,dobrze wyważone z lekko kremowym posmakiem.Szczep Sauvignon Blanc.
blanc  75cl  70.00 zł
Chateau Bonnet 
A.C. Entre Deux Mers, Andre Lurton - Francja

W smaku przyjemne z wyraźnymi nutami jabłka, limonki i cytryny.
Polecane jako aperitif lub dodatek do owoców morza, ryb oraz przekąsek.
Kompozycja: Semillon (45%), Sauvignon (45%), Muscadelle (10%).
blanc  75cl  110.00 zł
Kientzheim Riesling Reserve
AOC Alsace
Klasyczny riesling z aromatami cytrusów,jabłek,kwiatów i mocnymi nutami mineralnymi.Uderza harmonią i elegancją z długim świeżym finiszem.  
Szczep Riesling
blanc  75cl  89.00 zł
Christian Moreau Chablis
A.C. Chablis

Wino wytrawne w smaku, świeże i orzeźwiające.
Bukiet kwiatów i białych owoców z dodatkiem masła i trawy
Posiada subtelny mineralny posmak, typowe i eleganckie Chablis.
Wyprodukowane w 100% ze szczepu Chardonnay.
blanc  75cl  150.00 zł

 

WINA NATURALNIE SŁODKIE

Subito Santo
A.C. Muscat de Rivesaltes (Vins Doux Naturels) - Francja
Słodkie, białe wino wytwarzane wyłącznie z dwóch odmian winogron
Muscat d'Alexandrie oraz Muscat a Petis Grains.
Bogate w aromaty brzoskwini, cytryny oraz mango
blanc  75cl  87.00 zł
10cl  12.00 zł
Subito Santo - Grenache
A.C. Grand Roussillion (Vins Doux Naturels) - Francja
Naturalnie słodkie czerwone wino klasy A.O.C. wyprodukowane z dojrzałych winogron uprawianych na słonecznych zboczach Roussillon. Głęboka rubinowa barwa. Owocowe aromaty wiśni, czarnej porzeczki, malin, jeżyn, czekolady i karmelu w pełni oddają wpływ Morza Śródziemnego
rouge  75cl   87.00 zł
10cl  12.00 zł
Lions de Suduiraut-Sauternes
Sauternes,Bordeaux,Francja
Chateau Suduiraut to wino eleganckie i dobrze zbudowane,harmonijne,pełne energii,złożone i finezyjne.Ma piękny złoty kolor.Wino z posmakiem rodzynek,marmolady i wanilii.Bardzo uniwersalne,idealne jako aperitif i do foie gras.Szczep Semillon(96%),Sauvignon Blanc (4%)
blanc  75cl  145,00


SZAMPANY I WINA MUSUJĄCE

Veuve du Vernay Brut Blanc
A.O.C.  - Francja

Eleganckie musujące wino o jasno złoto - słomkowej barwie.
Eleganckie trwałe bąbelki, długi i rześki finisz.
blanc  75cl  75.00 zł 
Piper Heidsieck Brut
A.O.C.Champagne Cuvee Florens Louis- Francja

Szampan ten jest blendem Pinot Noir i Pnot Meunier z niewielka domieszką Chardonnay. Owocowe aromaty jabłek, gruszek oraz owoców tropikalnych. Do tego świezy zapach wiosennej zieleni i wysoka klarowność. Oficjalne wino festiwalu fimowego w Cannes
blanc  75cl  280.00 zł
375cl  150.00 zł
Champagne Cuvee Dom Perignon Vintage ‘93
A.O.C. Champagne Moet Chandon- Francja


Kultowy szampan z winogron Chardonnay i Pinot Noir produkowany tylko w okresach, kiedy zbiory były najlepsze. Znakomicie zbalansowany smak, żywy, da się wyczuć wyraźna nuta orzechów laskowych.
blanc  75cl  780.00 zł


WINA CZERWONE

Moulin de Gassac Syrah
Vin de Pays de I Herault

Czerwony,głęboki z fioletowymi refleksami.W nosie aromaty podsmażonych czerwonych owoców i delikatne nuty zwierzęce.Wino,owocowe ,rozgrzewające,intensywne z dobrą strukturą tanin.Szczep Syrah.
rouge  75cl  68.00 zł
15cl  14.00 zł
Laurent Brusset Cotes du Rhone
AOC Cotes du Rhone
Lekkie,wesołe wino o południowym charakterze.Dominujące aromaty czerwonych owoców.W ustach gładkie,giętkie,pulsujące,ale nie pozbawione elegancji,dobrze zrównoważone. Szczep Grenache (60%), Syrah (20%),Carignan (10%), Mourvedre (10%)

rouge  75cl  87.00 zł
Chateau de Coulaine- Les Quarte Terroirs <>
A.O.C. Chinon

Dolina Loary,a Chinon w szczególności, to królestwo Cabernet Franc.Ten lekceważony gdzie indziej szczep daje wina rasowe, nie pozbawione charakteru.Les Quarte Terroir jest pełne owocu,dobrze zrównoważone z łagodnymi taninami i wyraznie mineralną strukturą.Smukłe i eleganckie.Szczep Cabernet Franc.

rouge  75cl  106.00 zł

 

Chateau Haut- Myles
AOC Medoc Cru Bourgeois
Haut-Myles to jak na Medoc wino miękkie o zmysłowym owocowym charakterze,dojrzewające w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.Aromaty ciemnych owoców i słodkie nuty wanilii.W ustach łagodne z delikatnymi taninami.Szczep Merlot (60%),Cabernet Sauvignon (40%).Znakomite połączenie owocowego smaku z delikatnymi taninami.
Wyważone, o dobrej strukturze i przyjemnym finiszu.
 rouge  75cl  112.00 zł
Domaine Jean Luc Jolliot- Bourgogne Rouge
AOC Bourgogne
Lekkie wino urzekające aromatami czerwonych owoców z lekką nutą przypraw.W ustach rześkie,owocowe,świeże z delikatnie pieprznym finiszem.Szczep Pinot Noir
 rouge  75cl  126.00 zł
Chateau  Saint Blaise - Puech Thomas
AOC Coteaux du Languedoc

Pełne,doskonałe zrównoważone,soczyste wino o mocnej strukturze.Wyczuwalny zapach ciemnych smażonych owoców oraz aromatów korzennych i przypraw.Delikatną nutę wanilii wino zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach z dębu francuskiego i polskiego.Bardzo elegancko zintegrowane taniny.Szczep Syrah (40%),Grenach (20%),Carignan (40%).
 rouge  75cl  134.00 zł
Chateau de Monturon
AOC Coteaux du Languedoc
Wino wytwarzane z winogron pochodzących ze starych ponad pięćdziesięcioletnich krzewów.Rodzina Saby,która uprawia winorośl od dziesięciu pokoleń słynie z równowagi i elegancji swoich win.W nosie aromat sliwek,lukrecji,czarnych jagód.W ustach pełne,krągłe z łagodnymi taninami.Szczep Merlot.
 rouge  75cl  158.00 zł
Domaine de Nalys Rouge
AOC Chateauneuf-du-Pape

Bogate,skoncentrowane wino z aromatami dojrzałych wiśni,malin,śliwek i przypraw.Smak intensywny,owocowy-figi,borówki z nutami przypraw-czarny pieprz i lukrecja.Jedwabiste garbniki.Potencjał starzenia co najmniej 10 lat.szczep Grenache,Syrah,Vaccarese,inne szczepy.
 rouge  75cl  228.00 zł
Chateau Pierre de Montignac ’04
A.C. Medoc, Ginestet - Francja

Wino o intensywnej ciemnej barwie z charakterystycznym nosem czerwonych owoców i perfum. Znakomicie wyważone. Szczególnie polecane do kaczki.
Kompozycja Cabernet Sauvignon (62%), Merlot (35%), Cabernet Franc (3%).
 rouge  75cl  147.00 zł
Chateau de Bel - Air ’99
A.C. Lalande de Pomerol, Jean Pierre Moueix - Francja

Jest winem z największej winnicy z Pomerol.
Szczep Merlot jest uprawiany w chłodniejszych miejscach, Cabernet Sauvignon na żwirowo - piaszczystych częściach posiadłości, osiąga pełen potencjał łącząc delikatność i finezję.
Wino ukazuje aromaty czerwonych owoców i kwiatów,
na podniebieniu dobry balans pomiędzy ciałem wina a taninami.
 rouge  75cl  179.00 zł
La Bastide Dauzac ’07
A.C. Margaux, Andre Lurton - Francja

Drugie wino Chateau Dauzac od Andre Lurton. Lekko tostowo-dymne z nutami goździków i zielonego pieprzu. Aksamitne, miękkie z dojrzałymi garbnikami, gotowe do picia .
Cabernet Sauvignon, 58%, Merlot 37%,  Cabernet Franc 5%
 rouge  75cl  267.00 zł
Chateau Desmirail
A.C. Medoc,Ginestet- Francja

Posiadłość klasyfikowana w 1855 roku jako 3-letnie Grand Cru  Classe w ostatnich latach wyraznie wraca do formy.Wina dojrzewają stosunkowo szybko i już w młodym wieku pokazują wielkość apelacji Margaux.W ustach nie nazbyt ekspresyjne ,ale za to niezwykłe eleganckie  z delikatnie ułożonymi taninami Dobry owoc i równowaga.kompozycja Cabernet Sauvignon(60%),Merlot (39%),Cabernet Franc(1%)
 rouge  75cl  375.00 zł

 

 

SERWIS NIE JEST WLICZONY DO RACHUNKU / SERVICE IS NOT INCLUDED IN THE PRICE

 


cofnij
Sprawdź menu
Lokalizacja
Restauracja Saint Jacques
ul. Świętokrzyska 34
00-116 Warszawa
Mapka
Tel.: (22) 620 25 31
Tel. kom.: 608 48 11 48
E-mail: restauracja@saintjacques.pl
Sprawdź dojazd